Kan Te Veel Cafeïne Je Hardlooptraining Beïnvloeden?

De wereld draait om cafeïne, meestal in de vorm van koffie. Velen van ons kunnen niet goed functioneren zonder onze ochtendkop koffie – of twee – als een oppepper om de dag goed te beginnen.

Als u echter een hardloper bent, vraagt u zich misschien af hoe uw koffiegewoonte (of welke vorm van cafeïne dan ook) uw trainingen beïnvloedt. Wanneer cafeïne in de juiste hoeveelheden wordt ingenomen, kan het heilzaam en veilig zijn. Maar niet iedereen is het daarmee eens. We zullen onderzoeken hoe cafeïne het hardlopen en andere activiteiten beïnvloedt.

Hoe Cafeïne Het Lichaam Beïnvloedt

Cafeïne is een stimulerend middel, zoals je misschien al weet. Wat betekent dit precies? Laten we eens kijken naar de fysiologische effecten die cafeïne op ons lichaam kan hebben, ongeacht of het afkomstig is van thee, koffie, energierepen of andere dranken.

  • Verhoogde alertheid en focus
  • Energie boost
  • Verbeterd gevoel van welzijn
  • Verhoogde lichaamstemperatuur
  • Verhoogde bloedtoevoer naar ledematen
  • Positieve stemming
  • Verminderde bloedtoevoer naar het spijsverteringsstelsel
  • Cafeïne, een diureticum, kan een hoge urineproductie veroorzaken.

In wezen zijn veel van de effecten van cafeïne vergelijkbaar met wat het sympathische systeem van het lichaam produceert met behulp van het natuurlijk voorkomende hormoon epinefrine. Het sympathische systeem maakt deel uit van onze vecht- of vluchtfuncties. Het is essentieel om als atleet optimaal te kunnen presteren of een training, zoals buiten of op een loopband, efficiënt af te ronden.

De Potentiële Voordelen

Cafeïne kan een eenvoudige manier zijn om veel van de fysiologische voordelen waar je naar op zoek bent voor een training een boost te geven. Bovendien hebben sommige vormen, zoals koffie en thee, extra voordelen, zoals rijk aan antioxidanten.

In de eerste plaats is aangetoond dat cafeïne het gehalte aan vetzuren in uw bloed verhoogt, waardoor u deze verbindingen kunt gebruiken voor energie in plaats van uw glycogeenvoorraden (ook wel suiker genoemd). Dit kan een minder ernstige energiecrash betekenen en meer kracht voor uw training.

Bovendien rapporteren de meeste atleten een lager niveau van waargenomen inspanning bij het gebruik van vetzuren voor energie tijdens hun trainingen. Cafeïne kan ook de bloedstroom verhogen en uw hartslag versnellen. Dit kan spierpijn verminderen (als u herstellende bent van een eerdere training) en meer kracht of kracht voor uw trainingen.

Deze potentiële voordelen zijn het meest geldig voor specifieke atletische evenementen, waaronder hardlopen, langlaufen en zwemmen.

De Mogelijke Nadelen

Over het algemeen zijn er weinig redenen waarom cafeïne geen deel zou moeten uitmaken van uw dagelijkse routine of zelfs uw trainingsplan. Maar zoals met alle dingen, kan te veel cafeïne bijwerkingen veroorzaken, vooral voor zwangere vrouwen of mensen die lijden aan hartaandoeningen (vooral hoge bloeddruk).

Bovendien kan te veel cafeïne leiden tot symptomen van duizeligheid, angst, kriebels, hartkloppingen en een onvermogen om te slapen. Deze symptomen kunnen het moeilijk maken om te sporten en goed te herstellen.

Probeer eerder op de dag te consumeren om het risico op het ervaren van de nadelige effecten van cafeïne te verminderen. Houd er ook rekening mee wat uw huidige cafeïnetolerantie is en vermijd het plotseling aanzienlijk verhogen van uw dosering.

Let ten slotte goed op uw lichaam en pas uw cafeïne-inname aan als u negatieve bijwerkingen ervaart die door uw gewoonte kunnen worden veroorzaakt. Als u zich gewoon bewust bent van uw cafeïne-inname, kan het drinken van koffie en thee een waardevol onderdeel van uw dag worden in plaats van uw trainingen en algehele gezondheid te saboteren.

Cafeïne En Hardlopen

Of je nu traint voor een marathon of gewoon een goede dagelijkse workout op je loopband wilt doen, cafeïne hoeft niet van tafel te zijn. Cafeïne in de ochtend of voor een activiteit heeft een aantal potentiële voordelen als het goed voor je voelt.

Uiteindelijk gaat het erom de juiste balans te vinden tussen wat het beste werkt voor je lichaam en je trainingen. Over het algemeen moet u voorkomen dat u later op de dag te veel cafeïne binnenkrijgt om de geaccumuleerde effecten te voorkomen die een negatieve invloed kunnen hebben op uw slaap- en herstelcyclus. Cafeïne en hardlopen kunnen elkaar goed aanvullen met de juiste dosering en aandacht voor waar je lichaam van gedijt.